Η βουλιμία είναι μια συνηθισμένη διαταραχή.

Τι είναι η βουλιμία;

Είναι μια διαταραχή διατροφής που χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας (καταναλώνονται ποσότητες φαγητού που αντιστοιχούν σε τρία με τέσσερα γεύματα) που ακολουθούνται από εμετό ή χρήση καθαρτικών προκειμένου το άτομο να αποφύγει να πάρει κιλά.

Τι προκαλεί την βουλιμία;

Μολονότι η διαταραχή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, λίγα ξέρουμε για τα αίτια που την προκαλούν. Γνωρίζουμε όμως ότι το πρόβλημα ξεκινά, όταν το φαγητό μετατρέπεται σε μέσο ελέγχου των συναισθημάτων. Αμέσως μετά τα επεισόδια εμετού, το άτομο αισθάνεται μια προσωρινή συναισθηματική ανακούφιση, αλλά τα συναισθήματα και το στρες επανέρχονται.

Η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μοναξιά και το συναισθηματικό στρες που προκαλείται από γεγονότα όπως ο θάνατος, η έναρξη εργασίας, ή η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βουλιμίας.

Η έρευνα επίσης υποδεικνύει ότι κάποιοι βιολογικοί παράγοντες(τα γονίδια μας) και η στάση της οικογένειας απέναντι στο φαγητό, είναι πολύ πιθανόν να μας καταστήσουν ευάλωτους στην ανάπτυξη της βουλιμίας.

Ποιος είναι ευάλωτος στην ασθένεια αυτή;

Ο καθένας μπορεί να υποφέρει από την διαταραχή αυτή και σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πολύ συνηθισμένη σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15 έως και 25 ετών.

Θεραπεία Ψυχογενούς Βουλιμίας