Η ανορεξία αποτελεί πλέον μια γνωστή διαταραχή των νέων γυναικών που ζουν στις μοντέρνες κοινωνίες.

Τι είναι η ανορεξία;

Η ψυχογενής ανορεξία, είναι μια σχετικά σπάνια διαταραχή διατροφής, κατά την οποία ο πάσχων θέτει τον εαυτό του σε ασιτία, με αποτέλεσμα πολλές φορές να γίνει σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, αδύνατος.

Τι προκαλεί την ανορεξία;

Η έρευνα έχει δείξει ότι τόσο βιολογικοί παράγοντες( τα γονίδια), αλλά και οικογενειακοί παράγοντες (η στάση της οικογένειας απέναντι στο φαγητό), είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον να αναπτύξει την ασθένεια αυτή. Επίσης, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ασθένειας, είναι η κατάθλιψη, το άγχος, η χαμηλή αυτοπεποίθηση το αίσθημα μοναξιάς και το συναισθηματικό στρες γενικότερα.

Στην προσπάθειά τους να ευχαριστήσουν όσους είναι γύρω τους, και επειδή φοβούνται τον κίνδυνο της αποτυχίας σε διάφορους τομείς της ζωής τους, (επιδόσεις στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στην εργασία, στην οικογένεια), οι πάσχοντες προσπαθούν να κρύψουν τους εσωτερικούς τους φόβους και τις αγωνίες, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως μέσο ελέγχου των συναισθημάτων τους.

Συνεπώς, σε περιόδους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις μετάβασης ή αλλαγής, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η ψυχολογική κακοποίηση, τα οικογενειακά προβλήματα και η έναρξη σπουδών στο Πανεπιστήμιο, είναι πιθανόν να συνδράμουν στην εμφάνιση της ανορεξίας.

Ποιος είναι ευάλωτος στο να γίνει ανορεκτικός;

Η ανορεξία, επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες, σε οποιαδήποτε ηλικία. Είναι περισσότερο συνηθισμένο φαινόμενο στις νεαρές γυναίκες, εφηβικής και μετεφηβικής ηλικίας και στις ηλικίες( 14-25 ετών).

Θεραπεία της Ψυχογενούς Ανορεξίας