Τι είναι η Επεισοδιακή Πολυφαγία;

Είναι μια διαταραχή διατροφής η οποία χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερφαγίας, ακόμη και όταν το άτομο δεν αισθάνεται πείνα. Σε αντίθεση με τη βουλιμία, ο πάσχων δεν κάνει εμετό μετά το φαγητό, ούτε χρησιμοποιεί καθαρτικά.Ωστόσο μελλοντικά αυτού του είδους η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Τι προκαλεί την Επεισοδιακή Πολυφαγία;

Αν και η διαταραχή αυτή παίρνει μεγάλες διαστάσεις, λίγα στοιχεία γνωρίζουμε για τα ακριβή αίτιά της. Γνωρίζουμε όμως ότι ξεκινά όταν το φαγητό, χρησιμοποιείται ως μέσο ελέγχου των συναισθημάτων.

Η Επεισοδιακή Πολυφαγία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κατάθλιψη. Το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το στρες και οι δυσκολίες στην αντιμετώπιση προβλημάτων οδηγούν στην εμφάνιση της διαταραχής. Οι μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι βιολογικοί παράγοντες (τα γονίδια) από την μία πλευρά, αλλά και η στάση της οικογένειας απέναντι στο φαγητό είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο να υποφέρει από τη διαταραχή αυτή.

Ποιος είναι ευάλωτος στη διαταραχή αυτή;

Η Επεισοδιακή Πολυφαγία επηρεάζει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες αλλά είναι πολύ συνηθισμένη στις ηλικίες των 20 και των 40.

Κατά καιρούς, σε πολλούς ανθρώπους, παρατηρούνται επεισόδια πολυφαγίας. Συνήθως τα επεισόδια αυτά, εμφανίζονται μετά από μια περίοδο, κατά την οποία τα άτομα κάνουν αυστηρή δίαιτα, η οποία μόλις τελειώσει δίνει τη θέση της στην πολυφαγία. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία για την οποία οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά.

Έχουν γίνει πολλές εικασίες για τα αίτια του προβλήματος τα οποία έρχονται να προστεθούν στο ιστορικό της αυστηρής δίαιτας που ακολούθησαν κάποιοι άνθρωποι στο παρελθόν. Τα συνήθη αίτια είναι το άγχος, η ανησυχία για την πορεία μιας σχέσης, τα οικογενειακά προβλήματα, η κατάθλιψη και η ανία.

Έως τώρα η έρευνα δεν έχει δώσει μια ικανοποιητική εξήγηση, μολονότι όπως προαναφέρθηκε, οι ψυχοφυσιολογικές αλλαγές που προκύπτουν από μια αυστηρή δίαιτα ή οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που συνδέονται με την αρνητική –καταθλιπτική διάθεση, μπορούν να προκαλέσουν την αλλαγή της ισορροπίας των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που καταλήγουν στην επεισοδιακή πολυφαγία.

Επειδή στη συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων η πολυφαγία δεν επηρεάζει την ποιότητα της ζωής τους, σπάνια επιδιώκεται η βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις η ζωή του ατόμου επηρεάζεται, η ψυχική του υγεία αποδιοργανώνεται, η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας γίνεται κυρίαρχη στη διατροφική του συμπεριφορά και τότε ο πάσχων ζητά βοήθεια από εδικούς.

Κάποιοι άνθρωποι, θεωρώντας πως αυτό από το οποίο πάσχουν είναι πρωτίστως η παχυσαρκία, και όχι η διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας, απευθύνονται σε γιατρούς με στόχο την καταπολέμηση της παχυσαρκίας τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από επεισοδιακή πολυφαγία δεν έχουν συμπτώματα ψυχογενούς ανορεξίας, καθώς ο Δείκτης Σωματικής Μάζας είναι μεγαλύτερος του 17.5 (Δ.Σ.Μ >17,5).

Ούτε έχουν ψυχογενή βουλιμία, επειδή δεν χρησιμοποιούν επικίνδυνες μεθόδους ελέγχου του σωματικού βάρους, όπως ασιτία, εμετό, χρήση καθαρτικών φαρμάκων. 10-30% των παχύσαρκων ανθρώπων που έχουν αρκετά συχνά επεισόδια πολυφαγίας, θεωρείται ότι πάσχουν από διαταραχή επεισοδιακής πολυφαγίας.

Ποια είναι τα γνωρίσματα της επεισοδιακής πολυφαγίας;

Τα γνωρίσματα δεν είναι κοινά για όλους τους πάσχοντες, αλλά τα πιο συνηθισμένα είναι τα εξής:

  • Επεισοδιακή υπερφαγία, ακόμη και όταν δεν πεινά.
  • Φαγητό μέχρι να αισθανθεί άσχημα.
  • Τρώνε πάντα μόνοι τους, επειδή ντρέπονται για την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν.
  • Αισθάνονται εκτός ελέγχου στο θέμα που αφορά το φαγητό.
  • Μετά από το επεισόδιο πολυφαγίας, νιώθουν ντροπή, κατάθλιψη και ενοχές.

Οι συνέπειες της επεισοδιακής πολυφαγίας;

Η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου που περιλαμβάνουν :

  • Κατάθλιψη.
  • Απώλεια της φυσικής κατάστασης, κινδύνους για την υγεία, λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών.
  • Παχυσαρκία και τα επακόλουθά της, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.
  • Προβλήματα με τις σχέσεις.
  • Άγχος, ανησυχία, χαμηλή αυτοεκτίμηση και κοινωνική απομόνωση.
  • Μεγάλη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος.

Πώς η επεισοδιακή υπερφαγία επηρεάζει την οικογενειακή ζωή;

Η επεισοδιακή υπερφαγία επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια. Τα κοντινά πρόσωπα του πάσχοντος, δεν καταλαβαίνουν ότι η διαταραχή αυτή αφορά κυρίως τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων παρά το ίδιο το φαγητό.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικροπαρεξηγήσεις και διαφωνίες , κυρίως την ώρα των γευμάτων. Οι περισσότερες οικογένειες επωφελούνται από την οικογενειακή θεραπεία που στοχεύει την διευκόλυνση της επικοινωνίας και τη διαχείριση των δυσκολιών στις σχέσεις.

Θεραπεία Επεισοδιακής Υπερφαγίας